2010-06-22 10:21:06• hírek • Szatmar.ro

Szokatlan ízkavalkád

Megunták a tradicionális, hagyományos ételeket és valami újdonságra vágynak? Akkor itt az ideje, hogy próbára tegyék az ízlelőbimbójukat és valami teljesen szokatlant is kipróbáljanak.

Mit szólnának egy túrós palacsintához fokhagymával, vagy egy gyümölcsös joghurthoz hagymával ízesítve? Kissé bizarrul hangzik, ugye? Nem is gondolnánk, hogy ezek a szokatlan íz társítások neves szakácsok ajánlásával készülnek azok számára, akik a hagyományos konyha ételeit kissé egyhangúnak találják. Íme a felhozatal.

Só és kávé: valljuk be őszintén, ez a párosítás nem valami bizalomgerjesztő. A különféle ételek ízesítésére nap mint nap használunk sót, sőt egyes sütemények alapanyagai közé is ajánlott egy keveset adagolni. Ezek után nincs más dolgunk csak a reggeli expresszsónkhoz, kávénkhoz egy csipetnyi sót tenni és élvezni a nem mindennapi íz kombinációt.

Cukor és sárgarépa: a magyar gasztronómiánkban talán szokatlannak tűnhet a zöldségek cukorral való társítása, de Franciaországban ez az egyik leggyakoribb elkészítési mód. Ezt az ételkülönlegességet "vichys sárgarépának "nevezik, és ahogyan a neve is mutatja sárgarépát, cukrot, sót, borsot és Vichy ásványvizet tartalmaz.

Cukor és paradicsom: a következő alkalommal, amikor paradicsomot eszünk próbáljuk ki, hogy só helyett cukrot szórunk a tetejére. A paradicsom elve savanykás, de a cukor még inkább kihangsúlyozza ezt az ízt.

Dió és burgonya: amennyiben nem mindennapi burgonyakülönlegesség után sóhajtozunk, mielőtt a burgonyát áttörnénk, adjunk hozzá kevés diót is. A gasztronómiai szakemberek szerint ez a párosítás fenséges ízorgiával ajándékoz meg bennünket.

Bors és eper: a friss epret többnyire cukorral tálaljuk, ha a következő alkalommal egy kevés borssal is megbolondítjuk, akkor megtapasztalhatjuk a szokatlan aroma által kínált új ízkülönlegességet.

Csili és csokoládé: ez a párosítás a nyugati országokban egyáltalán nem szokatlan. A cukrászdákban gyakran kínálnak forró csokit csilivel vagy paprikával. Újabban a csilis-csokis fagylalt is népszerű. Egyszerre édes, csípős és lehengerlő.

Borsos-epres szószos fagylalt

Elkészítéseshez: 25 dkg eperre, 1 evőkanál porcukorra, 1 teáskanál citromlére, 0,5 l vanília fagyira és frissen őrölt borsra van szükségünk.

Miután az epreket megmostuk és szárazra töröltük, 4 kisebb méretűt, amin a levele is rajta van, tegyünk félre. A megmaradt eper kétharmadát citromlével és porcukorral turmixszoljuk össze, majd a többi megmaradt epret vágjuk apró kockákra és keverjük a püréhez, végül pedig ízlés szerint ízesítsük frissen őrölt borssal. Tálalás előtt osszuk szét a fagylaltot 4 pohárba, erre öntsük rá az eperszószt és a félretett 4 kisebb méretű leveles eperrel díszítsük. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

A szokatlan gasztronómiai különlegességek iránti fogékonyság kizárólag a mi ízvélésvilágunktól és nyitottságunktól függ. Az ízek világában is a bátraké a szerencse.


Burgonyapüré dióval: ez a párosítás fenséges ízorgiával ajándékoz meg bennünket

Burgonyapüré dióval: ez a párosítás fenséges ízorgiával ajándékoz meg bennünket


Csili és csokoládé: egyszerre édes, csípős és lehengerlő

Csili és csokoládé: egyszerre édes, csípős és lehengerlő


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: